Carless Racing Fuels.   

   
Trendab AB   

   
Gulf Race Fuel, SA Tech AB   

   
Mats Bilar   

   
MaxSport   

   
Mastertrailer.   

   
SA Tech AB   

   


  NYHETER
  PRESSRELEASER
  RALLYFOTO
  INTERVJUER
  INBJUDNINGAR
  RESULTAT
  TABELLER
  WEBTV & VIDEO
  E-CUPEN
  SVENSKA
       RALLYCUPEN

  Rally VM - WRC
  Rally EM - ERC
  KÖP & SÄLJ
  KALENDER



© Reiger

   | START | OM EMOTORSPORT.SE | ARKIV | LÄNKAR |

© Caroline Jonsson.
© Caroline Jonsson.
Gänget i Sweden World Rally Team - Thomas Rådström, Stig Blomqvist, Björn Waldegård, Jan Pettersson och Leif Asterhag samt sittandes Staffan Parmander och Patrik Sandell.
Patrik Sandell klar för Rally-VM med MINI.
PRESSRELEASE

Sverige var länge ett aktat namn i rallyvärlden. Björn Waldegård blev 1979 den första individuella världsmästaren i rally. Fem år senare var det åter dags för en svensk att kliva upp på tronen då Stig Blomqvist körde hem VM-titeln. Rally var glödhett och räknades till en av de stora folksporterna i Sverige. Pengarna flödade och återväxten blomstrade. Men sedan hände något.

Samtidigt som sporten växte allt mer internationellt fick de svenska talangerna allt svårare att nå ända fram. Begåvningarna fanns, men de fick aldrig chansen. Förrän nu.

Sweden World Rally Team är en långsiktig elitsatsning med målet att hjälpa svenska rallyförare upp i världstoppen. Bakom satsningen står några av landets största rallyprofiler genom tiderna: Björn Waldegård, Stig Blomqvist, Thomas Rådström, Jan Pettersson, Leif Asterhag och Staffan Parmander. Tillsammans har de hundratals VM-starter, delsegrar och VM-titlar på meritlistan.

Teamet kommer att fokusera på en förare åt gången, som man sedan följer under tre år. Den förste föraren som teamet väljer att satsa på är den tidigare juniorvärldsmästaren Patrik Sandell.

– Det här är en helt fantastisk möjlighet. Att alla mina idoler sedan jag var liten går samman för att stötta mig känns rätt otroligt. Jag tror att det här är pusselbiten som behövs för att jag ska kunna ta sista steget in i den absoluta hetluften i rally-VM, säger Patrik Sandell.

Profilerna har gått samman och öppnat sina kontakt- och nätverk för att möjliggöra projektet. Med sin enorma kunskap och rutin från världens alla hörn kommer de även att fungera som mentorer till den utvalde föraren.

Björn Waldegård berättar om varför valet föll på Patrik:

– Vi har många stora förartalanger i Sverige, men valet föll på Patrik för att vi bedömt honom vara den som är närmast en fabriksstyrning i WRC idag. Han har ett helhetstänk i sitt sätt att jobba med partners, media och allt runtomkring, samtidigt som han besitter en otrolig förartalang, säger Björn Waldegård.

Den i gänget som bäst känner till Sandells förmågor är Staffan Parmander. Med sina 35 år i rallysporten och mer än 100 VM-starter är han en av de mest erfarna Co-drivers vi har. Sedan ett år tillbaka är han dessutom Sandells egen kartläsare.

– Jag har följt Patriks utveckling i många år och har länge sett honom som en möjlig WRC-kandidat. Efter att nu suttit i bilen ett antal tävlingar vet jag att vi satsar på rätt person. Han har imponerat stort på mig och har allt som den nya generationen WRC-förare behöver för att nå toppen, säger Parmander.

Under uppstartsåret 2012 har teamet valt att satsa på utvalda tävlingar. Premiären blir hemma i Svenska rallyt i början av februari. De övriga tävlingarna kommer att avslöjas löpande under året.

Sandell kommer att få köra en fabrikspreppad Mini John Cooper Works WRC, driven av engelska Prodrive. Det är alltså en riktigt konkurrenskraftig bil han kommer till start i med andra ord.

Richard Taylor, Team Director på Prodrive:

– Patrik har upprepade gånger visat att han är en förare på toppnivå och jag ser fram emot att få se honom i en Prodrive MINI. Det är extra kul att hans första tävling med oss blir i Sverige, där vi verkligen tror att han har stora chanser att sluta högt upp i sammandraget, säger Richard Taylor.

– Att få köra Svenska rallyt i högsta klassen och tävla mot Loeb, Solberg, Hirvonen med flera ska bli hur kul som helst. Jag känner mig mogen att ta steget och jag ska verkligen ge dem en match. Jag ska inte göra någon besviken, avslutar Patrik Sandell.

Personerna bakom Sweden World Rally Team:
•Björn Waldegård 100+ VM-starter, 19 VM-segrar och 35 pallplatser. VM-guld 1979.
•Stig Blomqvist 63 VM-starter, 11 VM-segrar och 33 pallplatser. VM-guld 1984.
•Thomas Rådström 40 VM-starter, 4 pallplatser och seger i Svenska Rallyt 1994.
•Staffan Parmander 100+ VM-starter, 5 VM-segrar, Vinnare av Märkes-VM 96 och 97.
•Jan Pettersson 9 VM-starter, grundare av Toyota Team Sweden.
•Leif Asterhag 5 VM-starter och teamchef för Toyota Team Sweden.


» Pressrelease från Patrik Sandell, www.patriksandell.com.

» Denna samt tidigare pressreleaser, se
Pressrelease

Publicerad: 2012-01-09 18:07






PG Andersson kör DRIVE VXOs BMW i Rally Nyköping.
© Drive VXO Motorsport.Tvåfaldige Juniorvärldsmästaren och flerfaldige Svenske Mästaren PG Andersson kommer till start i Rally-SM:s gruspremiär den 10-11 maj i Nyköping. PG kommer att tävla tillsammans med sin rutinerade codriver Anders Fredriksson i DRIVE VXOs BMW 1M i den tvåhjulsdrivna klassen.

Bilen, byggd av svens...

Publicerad: 2024-04-23 20:31


48 ERC ekipage till Rally Islas Canarias, tre Svenska ekipage.
© Torbjörn Carlberg.48 av de 80-talet anmälda för Rally Islas Canarias, årets andra EM deltävling kör om poäng i EM klasserna - resterande i nationella klasser och serier.

Jakten kan börja för Östberg och Barth.
29 ekipage går för Rally2 i EM tävlingen som inleds med Hayden Paddon och följer med Efren Llaren...

Publicerad: 2024-04-23 20:23


90 bilar totalt, 18 ekipage från Norge, Finland och Danmark nu i listan för Rally Nyköping.
© emotorsport.se90 ekipage ses nu i listan för Rally Nyköping, den kommande Rally SM deltävlingen men också deltävling i Nordiska Mästerskapet, något som denna gång lockats startande från Norge, Finland och Danmark. Anmälan stänger på söndag kväll och än väntas ett antal ekipage fylla på.

Fler namn väntas för SM...

Publicerad: 2024-04-23 18:53


Sträckinfo, publiktips och programförsäljning inför Vilda Ryd Racet.
© Ryds MK.Sträckinformation och programförsäljning till helgens Vilda Ryd Racet.

SS1 ONE Nordic AB, 8,51 km:
Startar på en krokig byväg, som efter ett par kilometer övergår till en mindre väg med mycket sten i kanterna i ett par kilometer. För att efter ca halva sträckan återgå till byväg igen, som är någ...

Publicerad: 2024-04-22 21:10


Caroline Gassner ny co-driver till Jonna Eson Brådhe.
© emotorsport.seJonna Eson Brådhe, ny förare för mig 2024,
- I februari åkte jag och Jonna tävlingen Hasselasvängen tillsammans och kände att vi hade ett fint samarbete ihop. Nu väljer vi att ingå samarbete även resterande del av 2024, och vi bildar därmed helkvinnligt ekipage i 4wd, berättar Caroline Gassn...

Publicerad: 2024-04-22 21:06


Foto från Ekrundan Light, test och träningsdag hos SMK Eksjö.
© emotorsport.seUnder söndagen körde SMK Eksjö en test och träningsdag för framför allt klubbens medlemmar men också ett par gästande ekipage. De tävlande fick chansen att känna på bilarna efter vinteruppehållet och se att allt fungerar innan tävlandet drar igång under våren.
Åtta ekipage tog chansen att köra strä...

Publicerad: 2024-04-22 17:56


Sesks får drömchans av WRC Promotorn, två tävlingar i Fiesta Rally1.
© M-Sport.24-årige Lettländaren Martins Sesks får en drömchans, han kommer köra Ford Puma Rally1. Starterna sker med stöd av WRC Promotorn och i samarbete med M-Sport, där kommer Martins göra två starter.

Han inleder i Polen i slutet på juni med en Ford Puma Rally1 utan hybrid för att se och lära och att s...

Publicerad: 2024-04-22 09:22


WRC tabellerna efter Croatia Rally.
© Toyota Gazoo Racing.WRC tabellerna summerade efter Croatia Rally, fyra deltävlingar som kan ge en fingervisning om hur året kan sluta. Thierry Neuville hade en tung söndag, samlade bra med poäng från första två dagarna och körde hem 19 poäng precis som jagande Elfyn Evans, fortsatt sex poäng mellan dem. Adrien Fourmaux...

Publicerad: 2024-04-21 21:19


Så gick det i rallyklasserna när Svenska Sprintserien inledde.
© emotorsport.seSvenska Sprintserien inledde sin säsong hos Vimmerby MS, fem tävlingshelger och två deltävlingar per arrangör är upplägget för säsongen. Första gången i Vimmerby för de 90-talet åkarna som kom för start - så här gick det i rallyklasserna.

"Lången" på pallen båda dagarna i trimmat 2wd.
Stö...

Publicerad: 2024-04-21 20:45


Foto från Svenska Sprintserien, deltävling 1.
© emotorsport.seSvenska Sprintserien inledde säsongen med dubbla tävlingar hos Vimmerby MS, träningsåk följt av två åk på tid gäller i serien. Ett 90-tal åkare gjorde upp under lördagen. I serien körs både rally och rallycross bilar, helgens tävling innebar start på klubben folkracebana innan man tog tunneln ut och...

Publicerad: 2024-04-21 19:05


Tidigare nyheter:
Foto från Svenska Sprintserien, deltävling 1.
Pettersson åkte hem Skänningeknixen.
Ogier kör hem Croatia Rally, avåkning stoppade Neuvilles segerchanser.
Hässleholms GP, ny riktning och fler varv nästa helg.
Andraplats för Helin i Danska Yding Rally, bra start med nya bilen.
Söndagsrally med Sprintserie, Skänningeknix och Croatia Rally.
Hansen sexa i Rallye Sumava Klatovy, men rallyt avbröts efter tre sträckor.
Täta kampen i Kroatien rullar vidare, Neuville tog flest WRC poäng efter lördagen.
Hemmaförare i Toyota snabbast i Historiska EM, Historic Vltava Rallye.
Andervang snabbast i Aspgren Byggsprinten.
Söndagsrally på asfalt, Skänningeknixen på gång.
Följ Svenskarna i Aspgren Bygg sprinten, Sprintserie, Rally Yding, Kroatien och 2x Tjeckien.
Neuville och Evans delar ledning i Kroatien efter fredagen, dubbelt Citroen i WRC2.
90 åkare inleder Svenska Sprintserien i Vimmerby i helgen.
100 bilar i Aspgren Bygg sprinten, tävlande för Upplands DM.
Följ fredagens tävlande i Croatia Rally och Historic Vltava Rallye.
Två sträckor dubbelt för Dackefejden i Kosta.
Ogier snabbast på shakedown inför Croatia Rally.
Hallberg kör Polo R5 i SM Veckans rallysprint.
Följ shakedown inför Croatia Rally, WebTV & Resultat.



Nyhetsarkiv:
[
2024 ][ 2023 ][ 2022 ][ 2021 ][ 2020 ][ 2019 ][ 2018 ][ 2017 ][ 2016 ][ 2015 ][ 2014 ][ 2013 ][ 2012 ][ 2011 ][ 2010 ][ 2009 ][ 2008 ][ 2007 ][ 2006 ][ ]
[
Nyheter 2005 ][ Nyheter 2004 ][ Nyheter 2003 ][ Nyheter 2002 ][ Nyheter 2001 ]


Upplevelser från happy-day.se






Nästa deltävling:
E-cupen:
Hammarslaget 04/05


Rally SM:
Rally Nyköping 10-11/05


Rally VM:
Vodafone Rally de Portugal 09-12/05


Svenska RallyCupen:
Violen-Rallyt 18/05




Foto:
Ekrundan Light.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Svenska Sprintserien 1.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Rally Anderslöv.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se

Stenbocken Sprinten.
© emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se © emotorsport.se



 © Ericsson-Motorsport, emotorsport.se - 1999-2024.